2017. május 8., hétfő

2017. május 6-ai Tűzgömb

2017. 05. 06-án 18:50UT-kor egy kb. -10 mg fényes Tűzgömb hullott az ország É-Nyugati része felett. A tűzgömb érdekessége, hogy fényes nyomát utána még percekig látni lehetett, így a kora esti időpont mellett látványos nyoma tette országszerte 'népszerűvé'. Rengeteg vizuális észlelés érkezett róla, több kamera felvétele és néhány animáció mellett.

Az alábbi felvétel Kereszty Zsolt Corona Borealis Csillagvizsgálójának all-sky kameráján készült:

Kereszty Zsolt így ír a rögzítés körülményeiről: "Bár az égbolt részlegesen felhős volt, szerencsénkre, a tűzgömb környékén nem volt, vagy csak vékony volt a felhőzet. A rendelkezésre álló video szerint a tűzgömb 3-4-szer robbant, ebből egyszer egy nagyon fényeset, ami minimum elérte, de inkább meghaladta a Hold fényességét. Fiam éppen akkor a kertben volt de hangot nem hallott. A felvételeken a győrújbaráti zenitből ment É-ÉK felé a meteor."


Hajdúszoboszló - idokep.hu

Csizmadia Szilárd így számol be az első elemzésekről"2017. május 6-án este 18:50 UT (20:50 NYISZ) tájában egy fényes, olyan -11 mg-s tűzgömb tűnt fel. Zelkó Zoltán mérte ki nekem a sárospataki és hajduszoboszlói kamerák képeit, amiket Landy-Gyebnár Mónika és Jónás Károly gyűjtött össze. A tűzgömbnek számos vizuális megfigyelője volt, jópár all-sky, webkamerás, és idokepes fotó készült róla. A pályaszámítás eredménye: a meteor 93,3 km magasan tűnt fel és 79,6 km magasan hunyt ki. Feltűnése: 17.51 K. h., 47.71 É. sz., eltűnése: 18.65 K. h. 47.83 É. Sz. (Ezekben az adatokban jópár km hiba lehet - akár 5 km is). A feltűnés Magyarországon, Ács környékén, az eltűnés már Szlovákiában volt, de közel a magyar határhoz. 


Gábor UFO orbit számításainak eredményeként a meteor légkörbeli pályája

Radiánsa: 
RA = 79,5 fok, DEC = 5,4 fok. Légkörbe lépésekor 70-200 kg közötti tömegű lehetett, de sebessége bizonytalan, mert láthatóságának időbecslése nem nagyon áll még rendelkezésre, ezért a naprendszerbeli pályája is bizonytalan. Mivel nagyon magasan hunyt ki, valszínűleg nem maradt belőle semmi és nem esett belőle meteorit." - Vega Csillagászati Egyesület


A hortobágyi kamera felvételén - idokep.hu

További képek a tűzgömb nyomáról:
Őry Ágnes - Hatvan


Pápai Szabolcs


Varga István - Miskolc


Varga Richárd - Nyársapát


Szerencs - idokep.hu
Szarvas - idokep.huSárospatak - idokep.hu

Szeged - idokep.hu

Cegléd - idokep.hu

Pap Fruzsina

A tűzgömb felvillanása a felhőkön keresztül - ValMez - dél felé néző kamerája (EDMONd)


Gábor számításainak eredménye: "Időadatokkal sajnos nem rendelkezem így a sebesség adatokat és a naprendszerbeli pályagörbét nem lehet komolyan venni. A magasság és a hely azonban bizonyos. A tűzgömb 93 km felett lépett a légkörbe Győr környékén majd átlépve az országhatárt 22km megtétele után 80km-es magasságban, Nagymegyer légterében aludt ki. A beesési szöge 35,8 fok volt.
Ha a sebességét 20km/s-nak veszem az abszolut fényességét kb. -11-nek akkor egy 200 kg-os test érhette el a légkört, azonban olyan porózus, gyenge szerkezetű volt hogy nem ért le a sűrűbb rétegekbe, nagy magasságban teljesen megsemmisült."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése