2018. április 8., vasárnap

Gyönyörű, fényes Tűzgömb, MOST!

2018.04.08-án 20:48(helyi idő szerint) majdnem telehold fényességű Tűzgömb hullott az ország D-Ny-i része felett! Budapestről is jól látható volt! Gömbszerű kiterjedéssel "úgy hullott mint a falevél, zöldesen vibrált, szikrák szakadtak le róla, 4-5 másodpercig az Orion övétől a horizont felé. Akkora volt, mintha a szomszédban esett volna" - írja egyik észlelőnk.

A Zselici Csillagpark kamerája rögzítette is az útját. Schmall Rafael pedig a hangját is hallotta.

Budapest-Soroksárról HUSOR2 felvétele (Jónás Károly kamerája):

Landy-Gyebnár Mónika gyönyörű felvétele:

HUBEC (Becsehely - NAE.huhttps://nae.hu/ - Perkó Zsolt):

Pócsai Sándor felvétele:


Gazdag Attila is látta Becsehelyről. Ott É-D irányban szinte a zenitben hasított végig. Elmondása szerint fényessége -10 magnitudó is lehetett, több darabra esett, és az észleléstől számított 2 perc múlva hangrobbanást is hallottak. KÖZEI szerint 20:47-kor.


Várunk minden további észlelést!

7 megjegyzés:

  1. Igaz Antal: Kérem a szemtanúkat, hogy írják le az észlelést az http://fireballs.imo.net/members/imo/report_intro# honlapon (a jobb felső sarokban lehet magyar nyelvet kiválasztani). Ez egy teljesen egyszerű, átlagemberek által is kitölthető űrlap, ami sokat segít a csillagászoknak a pálya rekonstruálásában. Előnye, hogy nemzetközi viszonylatban gyűlnek az adatok és egy algoritmus pályát is becsül. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Én épp vezettem és pont elkaptam. Először azt hittem, hogy képzelődöm utána pedig hogy biztos valaki tüzijátékozik :D De félelmetes volt. Minden esetre kívántam egyet ;)

    VálaszTörlés
  3. Én is láttam véletlenül. Hatalmas volt és zöld fénye volt. Mivel a hátam mögül bukkant fel először tüzijátéknak véltem. De kívántam persze
    ��

    VálaszTörlés
  4. Mi is láttuk, a Megyeri híd lábánál jártunk autóval, épp hajtottunk át Budára. Fantörpi volt!

    VálaszTörlés
  5. Hajduszoboszlo közelében 2 meteoritot lattunk aznap este

    VálaszTörlés
  6. Az masodik az joval nafyobb volt, lehetseges hogy mi is ezt lattuk volna?

    VálaszTörlés