2012. október 8., hétfő

Déli TAurida MAXIMUM: október 10!

Az október 8-ai DRAconida "maximum" után a következő Tűzgömbökre esélyes este október 10-ére várható a déli Tauridák(STA) társaságában!

(STA) déli Taurida raj radiánsa (bootesvoid.com)

Ennek a rajnak előfutárai már ígéretesebbnek jósolják a maximumot, fényes, lassabb meteorai a minapokban is szép számmal láthatóak. Bakos Lizának is sikerült egyet elcsípnie közülük:
2012.10.05. 18:14UT
Gratulálunk a felvételéhez! Elmondása szerint a Vénusznál fényesebb, sárga, viszonylag gyors meteor volt, mely az utolsó pillanatban "érdekesen villant egyet". "Talán a  camelopardalis csillagképből érkezhetett.."

A Tűzgömböt Jónás Károly is látta Budapestről: "Déli Taurida meteor volt. Sárgás vöröses fénye volt, és lehetett látni ahogy anyag darabkák válnak le róla! A végén villant is egyet!"

Fidrich Róbert is látta: "...18:15 UT körül volt egy szép -1/-2 magni körüli meteor az ENY-i égen. Kb. a Vega és a Lyr/Dra/Her határ között tűnt fel, és valahol az S Boo - RR UMa környékén hunyhatott ki. Narancsvöröses színe volt, a végén sziporkák váltak le róla, 1,5-2 másodpercen át látszott."

Ezt a Tűzgömböt HULUD3 videometeoros kamera is rögzítette!

Reméljük a maximumhoz közeledve még hasonló szép rajtagjaival találkozunk az égen!

2 megjegyzés:

  1. Üdvözletem ! Milyen időpontban várható a maximum ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó estét, úgy rémlett, erre elküldtem már a választ, de most látom, hogy újra itt van megválaszolatlanul. Nem nagyon volt maximuma a déli tauridáknak, de még hetekig várható tőlük Tűzgömb az északi tauridákkal együtt, úgyhogy érdemes figyelni az eget!! 21-én hajnalban jönnek az Orionidák, mint legközelebbi látványos meteorraj! : )

      Törlés