2012. október 15., hétfő

Október 21 - ORIonidák maximum!

Visszaemlékezés az idei "testvérrajra":
Hogy mit láttunk idén az Éta Aquarida maximumból? Felkelő Holdat, emelkedő Holdat, delelő Holdat, szép Holdat, jó nagy Holdat, "SzuperHoldat", Holdfényt majd világosságot... 

A változatos műsor közben azért többen is titkon reménykedtünk, hogy bele-beleszánt egy-egy ÉTA az égi éterbe, de a szigorúan nemátalvók is bánatosan bólogattak, hogy bizony itt se É se TA nem volt... A Hold valamit tudott, például világítani de azt nagyon! ...elűzve a 3 magnitúdónál halványabb csillagokat és ezáltal a fényében repkedő meteorokat is.
(..bár utólag megsúgom, hogy azért mégis volt 2 látványosan hosszú kardvágás az égen amire sikerült egy kicsit felsikítani! :)
---------------------------------------

Node Október 21-én - vasárnap hajnalban - új reménnyel, kisebb Holddal és nagyobb lelkesedéssel várjuk az ORIonidák érkezését!! : )

A gyakran fényes és nyomot hagyó látványos meteorok kedvelt célpontjai észlelőknek és fotósoknak egyaránt. Ha szerencsénk van hét végefelé még sikerül nem csak derült ég alatt, hanem talán enyhébb időben megfigyelnünk kitörésüket.
2011-ben eredményesen észlelte a Csapat az ORIonida maximumot : )

Pető Zsolt blogjáról idézzük bemutatkozójukat:
"A meteorok gyorsak, így fotós szempontból leginkább a fényesekre és a radiánsközeli lassabbakra van esélye a próbálkozóknak. A Halley-üstökösről levált apró szemcsék képezik a raj anyagát, akárcsak a májusban jelentkező Éta Aquaridák, a két raj forrása tehát azonos, csupán arról van szó, hogy a földpálya az év során kétszer is keresztezi az üstökös pályája mentén szétszóródott törmeléket."

 Halley-üstökös /forrás/

... "Az Orionidák egyik legérdekesebb tulajdonsága a kiszámíthatatlannak tűnő maximum. Habár október 21. van megadva leggyakrabban a legerősebb aktivitás dátumának, volt olyan év, hogy azt október 23. körül tapasztalták. A 80-as években több tanulmány is felvetette a kettős maximum gondolatát." További érdekes információk a bootesvoid.com-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése