2012. október 9., kedd

GIAcobinida maximum - okt.8.délután!

Jó kilátással vezettem nyugati irányba, miközben sötétedett. "Szöszök" villantak az égen, megráztam fáradt szemeimet és betudtam az autók játékának, majd mikor kiszálltam és feltekintettem a fekete tejútra, tovább folytatódott a "vibrálás". Mintha rengeteg apró tűt szórnának szét az égen úgy követték egymást a halványabb meteorok, főleg a zenitben. A gépem is előkerült, de egy sem hagyott nyomot rajta... Közben Karcsi is hívott és a videometeoros rendszer részéről is megerősítette a DRAconida aktivitást...
 (pl. HUAGO-GIA: 17:20UT, 17:26UT, 17:40UT, 17:43UT, 17:56UT)
 
...melynek (nemvárt) kitörése 8-a délutánjára/estére érte el Földünket!

/forrás: imo.net/

/forrás: spaceweather.com/

Bakos Liza DRAconida felvételei. Gratulálunk hozzá!

Az estét tovább színesítette az a Tűzgömb, mely 18:22UT-kor haladt Szlovákia felé. 
ű
Várjuk a vizuális észlelők beszámolóját, esetleg további felvételeket! : )

Jónás Károlynak sikerült elcsípnie a Tűzgömb elejét, amin szépen látszik az iránya és világoskék színe, illetve nemsokkal rá egy másik fényesebb meteort. Gratulálunk! :)
18:22UT / 18:38UT

Az előző estével ellentétben a hajnal is aktívabb műsort tartogatott az észlelők számára, melyet Landy-Gyebnár Mónikának is sikerült hősiesen dokumentálnia! Köszönjük!! : )

"A fényes, ami levitte az Oroszlán sörényét, cirka -2mg volt, a felette lévővel majdnem egyszerre esett, 8 sec. van köztük, két képet egyberaktam, egymás utánin voltak. Ha hosszabb expóval fotóztam volna, egybe esnek bele. :-) Volt még egy nagyon fényes 01:59-kor, de annak csak a csücske esett bele a képem csücskébe, az -3mg körül volt!"

6 megjegyzés:

 1. Szabadszemes észlelés: 19:40 kor Kecskeméttől ÉNY irányba, min. 4 másodperc hosszan volt látható, egy hatalmas meteor, hosszú fényes lángcsóvával.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magyar idő szerint 19:40kor okt.09-én.

   Törlés
  2. Gratulálunk az észleléshez és köszönjük a beküldést! Más is megerősítette, sőt, felvétel is készült róla, mely hamarosan látható is lesz a blogban! :)
   Kérdés: egyenletes volt a fénymenete, milyen színű volt, váltak le róla anyagdarabok? Kb. milyen magasan ment? Köszönjük!

   Törlés
  3. Emlékeim szerint fokozatosan erősődő fénye volt, fehéren kezdődött, sárgás színbe fordult, úgy látszódott, mintha függőlegesen zuhanna lefelé, egy kisebb darab levált róla,

   kb. a horizont fölött 40fokban jelent meg és kinyújtott kézzel legalább egy arasz (20cm) hosszúnak tűnt a csóva, a kinyújtott karom kb. 55cm hosszú, tehát kb. 15fokot tett meg.

   Törlés
  4. Nagyon várom a felvételt :)

   Törlés
 2. http://tuzgomb.blogspot.hu/2012/10/hatalmas-tuzgomb-9-en-este.html
  Már felkerült! :)
  ..és köszönjük a pontosítást!

  VálaszTörlés