2012. november 28., szerda

December 13/14. GEMINIDA MAXIMUM!

..avagy a VÁRVA VÁRT meteor raj! Óránként akár 100-120, gyakran fényes meteorral!

Hogy miről is beszélünk?

Berkó Ernő 2007-ben az alábbi csodálatos összegzett felvételt készítette róluk, mely APOD kép is lett!
 /kattints rá, hogy élvezhetőbb legyen :)/

Tavaly (2011-ben) a maximum idején nem volt szerencsénk az időjárással még a környező országokban sem, így a rádiometeoros rendszert hallgatva fogtuk a fejünket, micsoda parádéról maradhattunk le... 

Legközelebb a Lengyel Tűzgömb Hálózat felvételeiből láthattuk, hogy bizony akár oda is megérte volna elutazni!!! (www.pkim.org)

Íme egy válogatás a 2011-es maximumról, Lengyelországból:

..és akkor néhány információ a Geminidákról Pető Zsolt weboldaláról:
"Jelenleg az év legnagyobb aktivitású rajának mondhatjuk. December 6/7 környékén láthatók az első példányok, ekkor óránként 1 meteorra számíthatunk. Az aktivitás folyamatosan, de lassan emelkedik 12-éig, ekkor 20 körüli a ZHR. Két nap alatt ez felkúszik 100-120 környékére, a maximum nagyon élesnek mondható. Az azt követő 1-2 nap alatt az aktivitás visszaesik 20-ra, újabb két nap múlva pedig már óránként csak 1 Geminidára számíthatunk.
A raj hullói közepes sebességűek, és nem utolsó sorban gyakran fényesek, így tökéletes célpontjai a fotós kísérleteknek! ...
A raj aktivitásának erősségét először 1877-ben kísérelték meg óránként 14 meteorra becsülve ... majd 1970-es években már 80 meteorra becsülték az óránkénti darabszámot.

 /illusztráció: Thierry Lombry után/

Hosszú ideig rejtve maradt a raj szülő égiteste. ... A későbbiekben aztán egyértelmű bizonyítást nyert, hogy az idővel 3200 Phaethon névre keresztelt kisbolygó a raj létrehozója. Ez volt az első alkalom, hogy nem üstököshöz, hanem kisbolygóhoz kapcsolhatták a kutatók egy meteorraj keletkezését."


Ha Te is biztosra szeretnél menni és jó társasággal látni szeretnéd a raj kitörését, csatlakozz expedíciónkhoz, melynek célja hogy akár - az időjárási viszonyok függvényében - országhatáron túlról is megfigyeljük a várható "Tűzgömbzáport"! : )
Jelentkezés: tuzgomb@gmail.com

2 megjegyzés:

  1. Derült helyeken -15 / -20 körüli hideg lesz...Asszem, vinni kell fejenként egy tauntaunt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha kell, jegesmedvén megyünk az Alpokba, csak lássuk!! :D
      A -15 fokos észlelés pedig nem szokatlan, csak nem kis térfogattal készülni kell rá: -30fokos hálózsák, forró tea, dupla kesztyű, sapka+2kapucni..stb. :) meg valami jó kis szőrös csizma és 15 percenkénti rohangálás :D

      Törlés