2012. november 19., hétfő

LEOnidák 2012

Nem volt szerencsénk a hétvégén az időjárással, de nem is volt országosan reménytelen, így várjuk mindazok észlelését, beszámolóját, akik az utóbbi szerencsések táborát bővítik a LEOnidák 2012-es aktivitásának megfigyelése kapcsán!
Amit eddig tudunk, hogy vagy a felhőlyukak peche miatt, vagy valójában sem volt darabszámilag látványos potyogás, mégis az a néhány elcsípett példány minuszos fényességgel érkezett a ködös éjszakába!

Jónás Károlynak is sikerült elcsípnie egyet közülük 17-én 01:00UT-kor:

..melyet további 3 kamera is rögzített Soroksárról, Sülysápról és Ludányhalásziból:A jósolt sekélyköddel ellentétben 16/17-én és 18/19-én este is végigfotóztuk az éjszakát, sokszor sajnos csak a fátyolfelhőt-szaggató Tűzgömbökben reménykedve, de a néhány órás sötét csillagos égen is alig sikerült nyomot rögzíteni. Szerencsére a videometeoros rendszernek is sikerült aktívan végigkísérnie a hétvégét, a felhők azonban itt is eltakartak néhány szimultánst.


Becsehelyről is látszott egy fényesebb LEOnida 02:31UT-kor:

Köszönjük Perko Zsoltnak az animációt!

Illetve Hódmezővásáhelyről is: (sajnos nem találtunk hozzá szimultánst)

Összességében még a TAUridák jelenléte is látványosabb volt a hétvégén, mint a LEOnidáké, néhány szép SPOradikus társaságában.
Más országokban is egyelőre óránkénti 4-5 LEOnidáról érkeznek beszámolók és a felvételek között sem látni fényesebb Tűzgömböket.
Egyik kedvencem, ahol egy Tűzgömb és egy meteor ugyanarra a képkockára esett, Paul Martin fotója a Spaceweather.com-ról:
"The Leonid rates werent that impressive here before dawn on the 17th but i was treated to some nice bright examples. The highlight being this pair which burned up a few seconds apart, the first was brighter than Venus just to its right!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése