2012. november 4., vasárnap

2012-es Taurida aktivitás!

2012.11.07/08.
 Szerda este a fátyolfelhőn keresztül is sikerült rögzíteni a Polaris Csillagvizsgálóból(Budapestről) az alábbi Tűzgömböt 19:09UT-kor! : )


Berkó Ernő Ludányhalásziból: "7/8-i éjszaka zárt felhőzettel indult, amely 21(UT)-tól kezdett kis résekkel felnyílni, majd egy óra alatt szinte teljesen ki is derült. A későbbiekben néha újra felhősödött, időnként szinte teljesen átlátszatlanná is vált. Ilyen körülmények között 134 meteor rögzült a három kamerán, melyekből 40 volt TAU rajtag. HULUD1 (76meteor), HULUD2 (22meteor), HULUD3 (36meteor).
Igazán fényes most sem volt közöttük."
 
2012.11.06/07.

Berkó Ernő újabb összegzése: Tegnap éjjel Ludányhalásziban szinte teljesen tiszta ég volt, leszámítva a koraesti-, illetve a hajnali időszakot. Ennek ellenére a három kamera által
elcsípett meteorok száma alig 20%-nyit emelkedett az előző éjjelhez képest.

 
HULUD1 (155meteor), HULUD2 (57meteor), HULUD3 (35meteor). Meglepő, hogy a TAU rajtagok aránya viszont csökkent. Ez főleg az éjszaka utolsó óráira igaz. HULUD1 utolsó 50 meteorjából 2db NTA, 3db STA és 3db ORI kivételével a többi SPO volt. Az ezt megelőző időszakban ugyan magasabb volt a TAU tagok aránya, de az éjfél körüli időszak sem mondható kiemelkedő aktivitásúnak. Hébe-hóba hulltak. A Videometeor.hu-n látható többi kamera is hasonlóan látta. Ezekből a meteorokból 35db NTA, 23db STA és 35db ORI volt rajmeteor az elérhető kamerák anyagából. Meglepő, hogy az ORI két héttel a maximum után még ennyi meteort ad, illetve az is, hogy a TAU rajok mennyire keveset.

2012.11.05/06.

Berkó Ernő beszámolója Ludányhalásziból: "Az elmúlt éjszaka hosszú idő után először kihagyott bennünket a szokásos, beülő ködpaplan. A többszöri felhősödés ellenére kiemelkedő volt a meteorok száma, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az éjszakának csak a fele volt zavartalan. HULUD1 (143meteor), HULUD2 (32meteor), HULUD3 (30meteor). A meteorok harmada Taurida volt, néha szép csomósodásokkal (NTA, STA). Sajnos a Videometeor.hu-n a felhős ég okozta hamis detektálások elnyomják a tényleges meteorokat, de más kamerák esetében is jó volt az éjszaka. 
21:21(UT)-kor szép meteor volt, amit több kamera is rögzített."


-------------------------------------

Ahogy Pető Zsolt is írta legújabb bejegyzésében, ősszel bizony "Minden csillagos ég ajándék!" ..avagy "a felhők felett mindig kék az ég" (és ragyognak a csillagok), csak nem lakunk elég magasan? :) Helyi adottságunk a "beragadt ködpaplan" gyakran napokig is szomoríthatja a meteorokra éhezőket, így ha érkezik egy kis szél, ami felkavarja vagy kitisztítja az eget, mindenképp ki kell használni! 


Nekem sajnos kevésbé volt szerencsém, üldöztem a felhőket és sikerült rendszeresen alattuk táboroznom, azonban a videometeoros rendszer kameráin országszerte nyomon lehetett követni a Tauridák egyre növekvő aktivitását! Elég nagyjából átgörgetni a képeket és megállni a legfényesebb nyomoknál, biztosan Tauridák: NTA, STA! Íme:


Pető Zsolt 2 órát töltött az ég alatt november 3-án 17-19:00UT között és 5 Tauridát számlált ezidő alatt, majd sajnos nála is befelhősödött.

Landy-Gyebnár Mónika is kint tudott tölteni 2 órát a csillagos ég alatt, mely során sikerült elcsípnie egy apró de fényes meteort:

Jónás Károly meteor felvétele a Telihold fényében:

Jellegzetes Taurida nyom: mint egy nyíl! Egy szép Északi Taurida meteor, amit november 2-án hajnalban kapott el a felhők között az Agostyáni videó meteoros kamera.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése