2012. november 23., péntek

Tűzgömbök a Holdon

Elgondolkodtunk már azon, hogy a meteorok nem csak Földünk légkörét veszik célba, hanem szerte a világon záporozzák a légkör nélküli vagy más halmazállapotú, keringő és közlekedő bolygókat, holdakat, sőt, akár egymást is! Így Holdunkat sem kerülik el, mely "védekezés nélkül" engedi becsapódni a kisebb-nagyobb meteoritokat, melyek tovább gyarapítják végeláthatatlan krátermezőit.Jakabfi Tamás 2006-ban így ír az mcse oldalán a jelenségről: "Egy meteorzápor során nem csak a Föld légkörében elégő meteorok, hanem a Hold felszínébe becsapódó nagyobb meteoritok is okozhatnak megfigyelhető felfényesedést. A Hold esetében a nagy sebességű becsapódás forró gázfelhőt hoz létre, mely a látható fény tartományában is sugároz. ... Egy 1 kg-os, 59 km/s sebességű test (ekkora a sebessége egy átlagos Perseida rajtagnak) holdi becsapódása 1/60 s-ig tartó, 6 magnitúdós felvillanást okozna, melyet a Hold árnyékos oldalán meg lehet figyelni."

Sorozatkép a 2004. aug. 11-i PERseida felvillanásról (IHS, Ogawa Observatory)

Ide vonatkozóan említi a novemberi Leonida meteorraj tagjainak becsapódási jelenségeit, melyet már sikerült megfigyelni a Hold felszínén, vélhetően nagyobb sebességük (70km/s), összetételük és "népszerűségük" miatt. 
Nyilván ha a Földet is látványosabb "Tűzgömbzápor" éri, úgy a Holdat sem kímélik a nagyobb becsapódások, így ebben az időszakban érdemes külön a Hold árnyékos oldalát is figyelni!

Mindenben van valami jó! Sokan bosszankodunk, mikor egy-egy látványos maximum idején a Hold is szemmel tartja az eseményeket, azonban ilyenkor jó program lehet az előzőekben említett céllal történő megfigyelés! Bár a következő látványos meteorzápor december 14-ére várható a Geminidák maximumán, a Hold azonban éppen Újhold után lesz, így 2013 január 4-én hajnalban, a Quadrantidák kitörésekor lesz hozzá alkalmas idő!

Ezzel a céllal, érdeklődve várunk olyan jelentkezőket, akik ezen a hajnalon részt vennének ilyen jellegű megfigyelésben! Bár kétség kívül nyugodt, jó átlátszóságú ég kell hozzá, viszont ha ez adott, elég hozzá egy kisebb távcső is, sok meleg ruha és kitartás 1-2 órán keresztül, akár váltva egymást : ) Elvileg a fotózást-videózást is meg lehet kísérelni, de ennek technikai és látható feltételeiről még megkérdezünk egy-két témabelibb fotóst. Mindenesetre a Hold előtt és környékén átsuhanó meteor/Tűzgömb fotó is igencsak ritkaságszámba megy, pláne ilyen nagyításnál! Úgyhogy mindenkit biztatunk a kísérletezésre, érdekes és ritkább pillanatok megfigyelésére is! : )


Rugaszkodjunk el kicsit a Földtől és ide vonatkozóan megközelíthetjük a témát egy mesésebb oldaláról is a Walt Disney és Pixar segítségéve, akik a 'LaLuna' című 3D animációs alkotásukban épp a Holdra érkező Tűzgömbök sorsát fejtegetik...


 Jó szórakozást kívánunk az alábbi rövidke meséhez! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése