2012. november 12., hétfő

LEOnida Maximum: Nov. 17/18 !

Ezt mindenképp látni kell! - tartja a mondás nem csak november, hanem az év egyik legaktívabb meteorrajáról, a LEOnidákról! A "meteorrajok királyaként" is emlegetett raj maximuma november 18-án 03:00UT-kor várható, melyet érdemes igazán jó égbolt alól megfigyelni rengeteg halványabb meteorjai miatt!


A raj már november 7-től megkezdi aktivitását és egészen 28-áig láthatóak fejünk felett, a csillagos égen! Vasárnap hajnalán a raj radiánsa 50-60 fokig is feljön, amit a Hold idén végre nem fog zavarni! Tavaly nem igazán okozott látványos műsort a raj kitörése, mégsem unatkoztak a gépek és az alkalmankénti hosszú, fényes (zöldes-sárga) LEOnidák azért megörvendeztették szemünket!

 
 Perkó Zsolt 2001-es felvétele egy meseszép LEOnidáról!

Hétvégére úgy néz ki sajnos megül a köd az alacsonyabb részeken, így mindenképp a magasabb hegytetőket célozzuk meg észlelés céljául! Fanatistáknak az ország keleti részét ajánljuk, hogy minél hamarabb, minél magasabban legyen a raj radiánsa és ezáltal még több meteort meg tudjunk figyelni! Lényegében a Mátra, talán Bánkút lehetnek a hétvégén esélyes észlelőhelyek.  
Ha be kell osztanunk az estét, éjfél előtt pihenjünk egyet, majd alaposan felöltözve a hajnali órákra időzítsük a LEOnidák megfigyelését!

A raj szülő égitestje az 55P/Tempel-Tuttle üstökös, melynek ~33 év a keringési ideje, így az erősebb maximumokat is hasonló időközökre várják. A "jóslatokba" azonban gyakran bezavar a Nap tevékenysége és a Jupiter gravitációs tere, így minden évben okozhat meglepetést egy-egy "elkallódott" anyagfelhő! : ) Ennek bizonyítéka az 1999 és 2002 közötti legutóbbi meteorviharok és a korábbi, nemvárt gyakoriságú, több ezres óránkénti kitörések!

Ha az évben valamikor, akkor novemberben mindenképp érdemes pár órát az ég alatt töltenünk, mert a LEOnidák a többi rajjal együtt, rendkívül fényes és látványos estéket produkálhatnak!! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése